Uutta kotia etsii

Päivitys 19.10.2017:

Onko sydämessäsi ja kainalossasi heelerinkokoinen kolo?

Sinun mielestäsi koiralla saisikin olla omaa tahtoa ja luonnetta, etkä hermostuisi, kun joutuisit asettamaan sille rajoja lempeästi, kerta toisensa jälkeen. Sinulla olisi tahtoa ja taitoa rakentaa sen kanssa toimiva yhteistyö johdonmukaisuudella, reiluudella ja sinnikkyydellä.

Vastalahjaksi saisit Suurta Rakkautta. Et pahastuisi, että kasvosi pestäisiin lukuisia kertoja päivässä, etkä harmistuisi siitä, että pieni koira tunkisi, itsepintaisestikin, aina mahdollisuuden tullen syliisi tai päällesi, niin lähelle kuin mahdollista. Jos sallisit, se nukkuisi kylkeesi painautuneena tai polvitaipeisiisi käpertyneenä, se seuraisi sinua kaikkialle aina yhtä kiinnostuneena tekemistäsi, olitpa sitten menossa vessaan, saunaan löylyihin tai uimaan. Se olisi aina yhtä innokkaana mukana pihatöissä, ruuanlaitossa ja siivouksessa. Se haastaisi sinut leikkiin ja sen sydän olisi aivan sykkyrällä riemusta, kun vastaisit sen kutsuun. Se hymyilisi koko olemuksellaan aina, kun temuaisitte tai touhuaisitte yhdessä. Sen hassut edesottamukset ja sen kyky löytää pentumaista iloa kaikesta mahdollisesta saisivat hymyn huulillesi tuon tuosta. Se ottaisi sinut vastaan yhtä suurella riemulla riippumatta siitä olitko poissa viisi minuuttia tai useamman tunnin. Se vartioisi pihaasi huolellisesti ja ilmoittaisi kovaäänisesti kaikesta epäilyttävästä. Se seuraisi väsymättä mukanasi säästä ja maastosta riippumatta. Se jaksaisi kuunnella juttujasi loputtomiin ja tapittaisi ymmärtäväisesti suoraan silmiisi, surun koittaessa se olisi vielä tiiviimmin lähelläsi. Mikä tärkeintä, sen kanssa et olisi enää koskaan yksin, ja se olisi sinusta hyvä.

Jos pystyt kuvittelemaan itsesi edelliseen tarinaan, niin lue rauhassa eteenpäin, sillä haluan esitellä sinulle Rontin. Rontti (Bovenop Tevez Heeler) on kastroitu, pikkuisen yli kolmivuotias lancashire heeler-poika. Rontti on nimensä veroinen – aina iloinen, huumorintajuinen, rakastettava ja hassu, sillä on aina pilkettä silmäkulmassa. Rontti ei missään nimessä ole hajuton, mauton ja näkymätön, päinvastoin, se on hyvin intensiivinen, vilkas ja osallistuva. Sillä on vahva oma tahto, ja reilusti
heelermäistä röyhkeyttä ja rohkeutta, mutta se on kontaktinhakuinen ja halukas yhteistyöhön. Rontti on ahne, ja motivoituu helposti ruualla. Rontti on perustottelevainen, ja hoitotoimenpiteet onnistuvat.

Rontti rakastaa erityisesti lapsia ja nuoria naisia, jotka lirkuttelevat 😉 Joitain miehiä se aristelee, mutta pääsääntöisesti se suhtautuu positiivisesti uusiin ihmisiin. Koirien kanssa se tulee toimeen vaihtelevasti ja tämä on suuresti kiinni vastapuolen suhtautumisesta, parhaiten itseään isompien, ystävälliseleisten koirien kanssa. Sukupuolella ei ole juurikaan väliä. Dominoivien koirien kanssa saattaa tulla kahakkaa. Kissan kanssa Rontti on elänyt suurimman osan elämäänsä, mutta pelokasta ja koiriintottumatonta kissaa se saattaa kyllä jahdata. Heeleriksi Rontilla on vahva metsästysvietti, se metsästää erityisesti rusakoita ja jäniksiä, mistä syystä se ei sovellu irtipidettäväksi taajamassa. Rontti on sisäsiisti, ei eroahdistunut, eikä tuhoa paikkoja kotona myöskään yksinollessaan. Rontti on perusterve, rekisteröity, rokotettu ja sirutettu. Sen silmät ovat terveet, eikä sillä ole allergioita. Molemmat polvet ovat saaneet lausunnon 1/1, mistä syystä Rontti ei sovellu agilityyn, mutta normaalia liikkumista jalat ovat kestäneet ja kestävät ongelmitta.

Rontti etsii koirakokemusta omaavaa, kärsivällistä ja rakastavaa kotia maaseudulta, kaukana kaikesta vilinästä ja vilkkeestä. Pitkän ja vaikean harkinnan jälkeen olemme päätyneet siihen, että Rontin on paras päästä pois kaupungista ja kerrostalosta, jossa se stressaa huomattavasti ympäristön ärsykkeitä. Rontti on luonteeltaan terävä, ja reagoi voimakkaasti, erityisesti kiihtyneenä, yllättäviin ärsykkeisiin. Valitettavasti stressi, jota se joutuu arjessamme kokemaan, saa sen kiihtymään jatkuvasti, jolloin kiihtymystila ei pääse laskemaan, eikä kierre katkeamaan lainkaan. Kaupungin vilinässä yllättäviä tilanteita on mahdotonta ennakoida ja välttää, ja Ronttia on pidettävä jatkuvasti vahvan kontrollin alla. Maalla Rontti on kuin eri koira, ja tästä syystä se ansaitsee levollisen, rauhallisen ja ennakoitavan arjen ilman jatkuvaa stressiä ja kiihtymystilaa, sekä kaipaamaansa vapautta ja tilaa olla oma itsensä.
Otathan yhteyttä, jos sinä voisit tarjota tätä Rontille. Kerron mielelläni lisää.
Anna-Leena Viitala, Jyväskylä, puh.0405364626 ja sähköposti anna-leena.viitala@jkl.fi