Jalostustoimikunta tiedottaa: Jos koirallasi tai kasvatillasi on diagnosoitu kiillehypoplasia, olisiko mahdollista saada siitä verinäyte tutkimusta varten?

KIILLEHYPOPLASIATUTKIMUS
Marjo Hytönen toimii tutkijana koiragenetiikan ryhmässä (Hannes Lohen tutkimusryhmä) ja hänen yhtenä tutkimusaiheenaan ovat koirien perinnölliset hammassairaudet – mm. kiillepuutos l. kiillehypoplasia. Kolme vuotta sitten aloiteltiin heelereiden kiillehypoplasiaa koskeva tutkimus keräämällä sillä hetkellä tiedossa olleiden kiillepuutosheelereiden verinäytteet Lohen tutkimusryhmälle. Geenivirheen paikallistaminen ei siinä vaiheessa vielä onnistunut, mutta nyt on tutkimuksissa otettu harppaus eteenpäin ja geenitestin kehittäminen on lähellä.

Nyt tarvitaankin kipeästi verinäytteitä uusista kiillepuutosheelereistä ja lisäksi kaikkien kiillepuutosheelereiden vanhemmista sekä pentuesisaruksista.

Jos koirallasi tai kasvatillasi on diagnosoitu kiillehypoplasia (osittainen tai täydellinen), olisiko mahdollista saada siitä verinäyte tätä tutkimusta varten 11.5. mennessä?

Täällä http://www.koirangeenit.fi/osallistuminen/miten-osallistun/ on ohjeet, miten tutkimukseen voi osallistua. Verinäytteen koirasta voi otattaa omalla eläinlääkärillä, Koirangeenit -laboratorioon voi mennä antamaan verinäytteen erikseen niin sovittaessa ja Koirangeenit-tutkimusryhmä järjestää myös silloin tällöin näytteenottotilaisuuksia eri paikkakunnilla.

Mikäli kiillehypoplasiasta on koirasi osalta jotain eläinlääkärin dokumentteja, niin niistä kannattaa liittää tiedot lähetteeseen tai ne voi lähettää skannattuna osoitteeseen (eeva@myheels.fi), niin minä toimitan ne eteenpäin tutkijalle. Valokuvat hampaista ovat plussaa.

Geenitestiterveisin,
Eeva Teräväinen, eläinlääkäri
Eläinklinikka Tassuasema